مجازی سازی شبکه های کامپیوتری

مجازی سازی چیست؟

در علم کامپیوتر، مجازی‌سازی (Virtualization) به ساخت نمونه مجازی (غیر واقعی) از مواردی مثل پلتفرم سخت‌افزاری، سیستم عامل، وسایل ذخیره سازی و یا منابع شبکه، گفته می‌شود.
مجازی سازی از یک نوع تفکر عمیق و اجرا کردن هر آنچه که در فکر و ذهن می‌گذرد و نهایتا بدون وجود خارجی پیاده سازی می‌گردد. در علم کامپیوتر استفاده از تکنولوژی مجازی سازی باعث رشد و پیشرفت بسیار گشته است. پیاده سازی دستگاه‌های سخت افزاری بصورت مجازی اما با همان عملکرد مزایای بسیاری را برای ما به ارمغان آورده است.
اصولا نرم افزارها مجازی هستند چون ذات آنها فیزیکی نیست. از اینرو می‌توان گفت مجازی سازی در اکثر اوقات شکل نرم افزاری دارد. که البته برروی یک سخت افزار خاص اجرا خواهد شد. طراحی و مشابه‌سازی انواع سوییچ‌ها، روترها، سرورها و … از این دسته‌اند.
شرکت‌هایی نیز در زمینه تولید سیستم‌های مجازی مشغول بکارند نظیر شرکت مایکروسافت با سرویس Hyper-V و یا سیستم‌های بر هسته لینوکس از جمله ESX. نکته مهم در مجازی سازی، انتخاب و استفاده صحیح و بجای سرویس مورد نیاز در آن مجموعه می باشد.
کارشناسان شرکت پِدی نت با انواع روشهای مجازی سازی آشنا بوده و تقریباً در تمامی پروژه های خود بسته به نیاز مجموعه، مشتری را از مزایای خوب این راهکار بی نصیب نمی‌گذارند.
نکات بسیار مهم تری در نحوه اجرای مجازی‌سازی وجود دارد که کارشناسان شرکت پِدی نت همواره به آنها پایبند بوده و خود را نسبت به اجرای خدمات هرچند شبکه های کوچک مسئول می‌داند. و به هیچ عنوان در هیچ قسمت از کارهای خود، از انجام خدمات حرفه ای برای مشتریان دریغ نمی‌نماید. حتی در مورد انتخاب Hyper-V و ESX نیز نیاز به تحلیل و بررسی نیاز کارفرما، سرور فیزیکی و تعداد ماشین های مجازی می باشد
برای مثال در خیلی از پروژه های ما مشاهده شده که از نرم افزار VMware Workstation جهت مجازی سازی استفاده شده است. هر چند این محصول نیز متعلق به شرکت VMware و جزو نرم‌افزارهای مجازی سازی می باشد اما به هیچ عنوان با سیستم عامل VMware ESX و یا سرویس Hyper-V قابل مقایسه نمی باشد. همان طور که اشاره شد این دو سرویس به صورت مستقل یک سیستم عامل می باشند در صورتی که VMware Workstation نرم افزاری است که روی سیستم عامل ویندوز نصب می شود.
ESX و Hyper-V بر اساس ساختار Virtualization که روی پردازنده‌های سروری تعبیه شده عمل می‌کنند در صورتی که نرم‌افزارهایی مانند VMware Workstation, Virtual PC, Virtual Box از این ساختار بهره نمی‌برند. در شبکه‌های بزرگ، ESX و Hyper-V قابلیت کنترل و مدیریت توسط نرم افزارهای حرفه‌ای تر مانند VMware V-Center و SCVMM وجود دارد اما نرم افزارهای VMware Workstation, Virtual PC, Virtual Box وابسته به پروفایل کاربر می‌باشد.
بحث مجازی سازی در شبکه های امروزی بحثی بسیار جالب و از تکنولوژی‌های جدید و پرکاربرد به حساب می‌آید. به عنوان مثال شما سروری که قابلیتهای سخت افزاری مناسبی دارد را تهیه کرده و قادر خواهید بود تا چندین سیستم را به صورت مجازی در کنار هم و در یک سخت‌افزار داشته باشید. مثلاً سرورهای: دامین کنترلر، ایمیل سرور، فایروال، مالی و حسابداری، آنتی ویروس، CRM، SQL ،WSUS و … را همگی در یک سرور داشته باشید. در این صورت سرعت ارتباطات شما بسیار بیشتر از حالتی خواهد بود که چندین سرویس در کنار هم کار کنند.

مزایای مجازی سازی
– کاهش هزینه خرید تجهیزات سخت افزاری
– تمرکز سازی سرورها و سرویس‌ها
– کاهش هزینه‌های جاری نظیر برق، نگهداری، تعمیرات
– کاهش گرمای تولیدی توسط دستگاه‌ها
– عدم نیاز به فضای زیاد به نسبت حالت سنتی
– استفاده از بیشترین ظرفیت تجهیزات سخت افزاری
– جابجایی آسان
– پشتیبان گیری آسان از اطلاعات
– فضای کمتر و نگهداری آسان‌تر و مطمئن‌تر
– تسریع امور بعلت وجود بالقوه دستگاه‌ها و عدم نیاز به صرف زمان زیاد برای خرید، نصب و آماده‌سازی
– امکان تنظیم و نصب سرورها و تجهیزات مجازی با استفاده از الگو و کپی برداری
– افزایش سرعت و بهره‌وری سرویس‌ها